dissabte, de novembre 28, 2015

MIQUEL BUCH: “O PLANS D’OCUPACIÓ O BAIXEM EL SOU ALS TREBALLADORS I EN POSEM MÉS “

En el Ple Municipal del passat 18 de novembre, en resposta una intervenció del regidor de la Crida Premianenca, Joan Ribet, en relació a l’afirmació que els plans d’ocupació substitueixen llocs estructurals de la plantilla l’alcalde Miquel Buch va dir: “O els plans d’ocupació fan una serie de feines que no són estructurals sinó puntuals o baixem els sous dels treballadors i en posem més”. 

Cal destacar la contradicció que suposa afirmar que els plans d’ocupació no fan feina estructural sinó puntual per després suggerir que l’alternativa pot passar per augmentar la plantilla finançant-la amb la reducció dels nostres sous, reconeixent implícitament que, efectivament, els plans d’ocupació fan feina estructural que estalvia diners. En realitat els plans d’ocupació, i així ho hem denunciat diverses vegades des de CCOO s’utilitzen com a mà d’obra, no barata, sinó gratuïta, per apaivagar els efectes de les limitacions legals i pressupostàries per al manteniment i la creació de nous serveis. 

El Comitè Unitari de Personal ja va deixar clar en el seu informe de la plantilla que tan criticable era l’ús inadequat dels plans per part de l’ajuntament com la manca de supervisió de les tasques efectives d’aquests treballadors per part de les administracions convocants dels plans, en aquest cas Diputació i Generalitat. Tot plegat conforma una situació absurda de treballadors de curta durada sense drets als quals se’ls valora capacitat i formació en el procés selectiu però que quan entren a treballar perceben una retribució assistencial i no pas de reconeixement d’una prestació professional. 

En relació a baixar sous per contractar gent nova, també hem de recordar que la redistribució de credits dins del capítol 1 pot afectar no només la massa salarial entesa com el conjunt de retribucions del personal, als que fa referència el Sr. Buch, sinó també als càrrecs de confiança (discrecional d’Alcaldia), de manera que el nostre suggeriment és que consideri prescindir del personal eventual de lliure designació com una mesura que permeti l’estalvi suficient per abordar noves contractacions. 

Per últim dir també que l’Alcalde va assegurar en el mateix ple l’existència d’un acord amb els sindicats per no efectuar una valoració de llocs de treball atès l’escenari de crisi econòmica. No és cert si tenim en compte que des de CCOO venim reivindicant des de molt abans de la crisi, quan no hi havia impediments ni legals ni pressupostaris, la realització de la valoració de llocs de treball que ja va quedar recollida com una obligació del govern municipal en el Pacte de Condicions de Treball 2008-2011 i s’ha mantingut des d’aleshores. Fins i tot el nou Acord de Matèries Comunes preveu en la seva disposició addicional quarta l’obligació d’iniciar-la durant el 2015, cosa que vol dir que novament s’incompleix aquesta obligació ja que, en el millor dels casos s’iniciarà el 2016. L’ajuntament tampoc no ha volgut entrar en cap moment a negociar la retroactivitat de les possibles millores econòmiques, acord que permetria que una superior valoració econòmica d’un lloc de treball no s’abonés immediatament però que es recuperés una vegada les circumstàncies legals o pressupostàries ho permetessin.