diumenge, d’octubre 20, 2013

L'APLICACIÓ DE L'AUTOFORMACIÓ TROBA ENTREBANCS


 
El mes de juliol el Ple Municipal va acordar el capítol de Jornada, permisos i llicències dins de l'Acord de Matèries Comunes que s'està negociant a la Mesa General de Negociació. En aquella mateixa sessió també es va acordar la regulació de l'autoformació.

L'autoformació consisteix en una modalitat dual. Per una banda el treballador es pot formar en la millora de la seva condició i aptitud psicofísica en diverses matèries com ara l'ús de les noves tecnologies, el coneixement dels drets laborals, o la pràctica de l'educació física, entre d'altres.  El temps màxim que el treballador pot dedicar a aquestes activitats dins de la seva jornada és de 30' diaris. Aquesta tipologia formativa s'ha d'acreditar a través de declaració responsable el model de la qual encara no han facilitat els Recursos Humans, fet que no obvia el que els treballadors puguin exercir aquest dret des del dia 1 d'octubre. Aquesta formació no merita de cara a una probable valoració de la productivitat.

Per altra banda existeix la modalitat formativa que consisteix en seguir activitats de formació proposades pel departament de Recursos Humans que està subjecte a una valoració dels coneixements adquirits per part d'aquest departament. També es pot acreditar l'aptitud a través d'un certificat o diploma expedit pel centre en el que s'hagi cursat aquesta formació. La inversió dels 30' diaris en aquesta activitat amb rendiment demostrable merita de cara al complement de productivitat.

Cal tenir clar que autoformació (feta a iniciativa de l'empleat) no és el mateix que la formació instada per l'ajuntament. En aquest darrer cas la formació està subjecta al Reglament de Formació que regula les condicions en que s'ha de desenvolupar. Des de CCOO us volem deixar clar que aquest tipus de formació feta a iniciativa de l'ajuntament en cap cas pot ser exigida en els 30' destinats a autoformació i que si es dóna aquesta circumstància us heu de posar en contacte o bé amb nosaltres, si sou adherit/da, o bé amb el Comitè Unitari de Personal.

La primera fase de l'aplicació de l'autoformació ha generat molts dubtes inicials. Per això el Comitè Unitari de Personal va instar al departament de Recursos Humans a fer una sessió explicativa. Volem entendre que les dificultats que s'han donat fins ara s'han degut a una deficient transmissió de la informació entre els diversos actors (àmbit polític, recursos humans, caps de serveis....) més que no pas a una mala voluntat de privar als treballadors dels seus drets. Des de CCOO ens oferim a contribuir a una major claredat i transparència de la mesura tant a l'ajuntament com als treballadors