diumenge, d’octubre 23, 2022

PLA DE MESURES ANTIFRAU DE L'AJUNTAMENT DE PREMIÀ DE MAR

El passat mes de setembre es va aprovar per decret d’Alcaldia el Pla de mesures antifrau de l’Ajuntament de Premià de Mar. Aquest pla que en el seu dia es va anunciar als sindicats però en el que en cap cas se’ns ha demanat la participació, ve motivat per la gestió dels fons europeus per part de l’ajuntament.

Es tracta d’un document extens que podeu consultar en aquest enllaç:


https://premiademar.cat/ARXIUS/documents/noindex/plans/ANUNCI_aprovacio_Pla_mesures_antifrau.1.pdf

El Pla inclou un mapa de riscos, una declaració institucional aprovada en el Ple Municipal del passat mes de maig, mesures de prevenció, correcció i persecució i un codi ètic i de conducta.

Especialment d’interès es l’avaluació inicial de riscos i la prioritat d’intervenció que realitza el propi ajuntament en matèria de contractació pública, subvencions, gestió de les persones (personal al servei de la corporació) i gestió econòmica.

Entre d’altres, en la gestió de les persones, no ens ha sorprès, alguns dels riscos que assenyala l’avaluació inicial i que requereixen una intervenció prioritària per l’alta probabilitat existent a la nostra organització:

  • Assignar funcions de categoria inferior o superior i/o no realitzar una adequada i clara atribució de funcions.
  • Perpetuar situacions de provisionalitat en assignació de funcions. 
  • Dur a terme adscripcions per lliure designació sense complir amb la normativa (motivació adequada, justificació de la idoneïtat, etc.), així com dur a terme cessaments de llocs de lliure designació sense respectar la normativa (motivació adequada, acreditació dels elements justificatius, etc.)
  • Presentar vulnerabilitats a ingerències corporatives de l'àmbit polític.

Està clar que qualsevol que llegeixi aquest Pla arribarà a la conclusió que la salvaguarda de l’interès públic està garantida, però tots sabem que el paper ho aguanta tot i que diàriament assistim a formes de corrupció institucionalitzades en les administracions que s’emmarquen dins de la legalitat, emprant una enginyeria jurídica que finalment acaba fent possible la voluntat, sovint sustentada sobre influències i interessos personals o polítics, del governant.

Naturalment des de CCOO saludem aquesta iniciativa que ve donada per l’imperatiu de gestió econòmica en la participació dels fons europeus però que va més enllà d’això. En els documents, l’ajuntament de Premià de Mar assumeix el compromís d'impulsar la participació dels responsables polítics i empleats públics municipals en programes formatius en matèria d'integritat i ètica pública, així com la formació especialitzada en la prevenció, la detecció i la correcció d'irregularitats, frau, corrupció o conflictes d’interès en l’execució de fons europeus.

També es compromet, l'Ajuntament, a dur a terme accions de sensibilització tant per als treballadors públics com per a la ciutadania, per tal de donar a conèixer el Pla de mesures antifrau, els codis de conducta i ètica aprovats, el canal d'alertes i els indicadors d'alerta (banderes vermelles).

Restem amatents a les properes actuacions de l’ajuntament en aquesta matèria d’acord amb el contingut del propi Pla.