diumenge, d’octubre 01, 2023

NOVA ETAPA EN LES RELACIONS LABORALS A L’AJUNTAMENT


Pep RipollèsEl nou regidor de Gestió de les Persones (ha caigut la gestió del talent respecte a la darrera nomenclatura del servei), va adreçar el passat 19 de setembre un correu a tota la plantilla donant-se a conèixer i marcant les línies fonamentals del mandat pel que fa a aquest servei. En aquest comunicat informà del relleu al capdavant de Gestió de les Persones i de la voluntat de millorar-ne l’eficiència.

Coincidim amb el Sr. Regidor en la necessitat de guanyar transversalitat i acabar amb les polítiques de “compartiments estancs”, tot i que nosaltres i afegim que amb el que cal acabar és també amb les polítiques de privilegi de determinats departaments respecte d’altres. 

L’escrit també es marca uns objectius, concretament posar en valor el coneixement del personal municipal (el que abans en dèiem talent) i dissenyar un nou model organitzatiu. Apunta  l’aprovació d’un organigrama tècnic municipal i “l’ampliació de les fitxes de la relació del catàleg de llocs de treball, que ampliarà criteris selectius i que haurà de ser elaborat per empreses o entitats externes”. Volem entendre que fa referència a una revisió de l’actual valoració de llocs de treball per part d’una empresa especialitzada i a la revisió dels criteris selectius. Cal recordar que tant les modificacions de la Relació de Llocs de Treball com els criteris generals de selecció s’han de portar a la Mesa General de Negociació d’acord amb la regulació de l’article 37 del TREBEP respecte a les matèries objectes de negociació.


Per últim, estem d’acord amb minimitzar els interinatges i les dobles escales salarials, (nosaltres afegiríem retribucions que no s’expliquen sota conceptes com la productivitat i condicions de jornada com disponibilitat i flexibilitat que depenen del propi govern) i la revisió del Pla de Formació, cosa que ja estàvem treballant a finals de l’anterior legislatura. 


El regidor ja ha apuntat els seus objectius, però des de CCOO en tenim d’altres:  a més d’una nova valoració de llocs de treball, també un nou Acord de Matèries Comunes, un Reglament de Carrera Professional, l’establiment de sistemes objectius de promoció i provisió de llocs, la consolidació de places i l’adscripció definitiva a llocs de treball, millores retributives i recuperació del poder adquisitiu.

CCOO PROPOSA LA MODIFICACIÓ DE L’ARTICLE 34 DE L’ACORD DE MATÈRIES COMUNES REFERENT A L’ACOMPANYAMENT DE FAMILIARS PER VISITES MÈDIQUES

Niño usando un estetoscopio con el abuelo

En el Comitè Unitari de Personal de dimecres dia 27-09-2023, CCOO va proposar a la resta de sindicats la modificació de l’article 34 de l’Acord de Matèries Comunes que regula l’acompanyament de visites mèdiques  a familiars fins a segon grau pel temps indispensable.


Actualment en aquest article es condiciona a que aquests familiars formin part de la unitat de convivència del treballador.

Un important nombre de treballadors i treballadores de la nostra plantilla té els pares en edat avançada que sovint necessiten l’acompanyament per visites a centres mèdics. És un fet, però, a diferència del que passa amb els fills o cònjuge, que no és massa habitual que el treballador formi part de la mateixa unitat de convivència, motiu pel qual acollir-se a aquest dret quan calgui acompanyar als pares obligaria a l’artifici d’haver-se d’empadronar amb ells tot i no conviure-hi.

Des de CCOO hem detectat, doncs, la necessitat de posar sentit comú i de proposar la desaparició de l’exigència de convivència.


En el debat de consens amb la resta de sindicats, CGT i UGT, ha aparegut també la reconsideració de la limitació només a centres públics d’aquest acompanyament i l’extensió de la no exigència d’acreditació de la convivència fins al segon grau de parentiu.


Agraïm als sindicats representats al Comitè Unitari de Personal la voluntat de consens amb aquesta proposta que serà presentada a la Mesa General de Negociació un cop s’hagi constituït.


L’AJUNTAMENT RECONSIDERA L’EXIGÈNCIA DE JUSTIFICANTS DIARIS DE PRESÈNCIA A L’HOSPITAL PER ACOLLIR-SE AL PERMÍS PER HOSPITALITZACIÓ DE FAMILIARS

 

Doctor sosteniendo la mano del pacienteFa uns dies, el Servei de Gestió de les Persones va adreçar un correu a la plantilla en el qual informava que es deixarien d’exigir justificants diaris d’assistència a l’hospital quan es tracta d’acreditar el permís per hospitalització de familiars.

Ens sembla una bona mesura que els sindicats veníem reclamant arran del cas d’un company al qual s’havia penalitzat per no fer-ho. Es tractava d’una situació d’excés de zel per part del servei de personal més fonamentat en la idea del treballador com potencial abusador d’un dret més que no pas com el que ha de ser, que no és altra cosa que facilitar les coses als companys i companyes de l’ajuntament quan es tracta d’ajudar un familiar en el moment en que per raons de salut aquest ens necessita.

Aquesta assistència, per descomptat, no s’ha de limitar a la visita hospitalària sinó a tot el que envolta la pròpia intervenció quirúrgica (logística familiar, desplaçaments....) etc. El fet causant, en tot cas, és l’ingrés a l’hospital i és aquesta la única circumstància que cal acreditar.

Ens congratulem que el servei de GP ho hagi sabut entendre i l’animem a seguir en la línia de facilitar la conciliació de la vida personal i laboral.