dissabte, de desembre 27, 2014

EL 22 DE GENER A VOTAR!!!



La mesa electoral que es va constituir el passat 17 de desembre va acordar que les eleccions sindicals a la Junta de Personal (òrgan que representa al personal funcionari, majoritari a la plantilla amb 160 treballadors/es) se celebrarien el proper 22 de gener de les 10h a les 14.30h. Així doncs, el 22 de gener és el moment en que els companys/es de treball han d'empènyer perquè CCOO mantingui la seva majoria en els òrgans de representació del personal de l'ajuntament i segueixi amb la seva tasca de dignificació i millora de les condicions laborals de la plantilla municipal.

CCOO ha treballat bé, consolidant el Comitè Unitari de Personal, cohesionant una nombrosa secció sindical com a motor de l'acció quotidiana, i defensant els interessos dels treballadors i treballadores contra els atacs que estem rebent com a empleats públics, concretats en el recent Acord de Matèries Comunes pel període 2014-2017. Una situació d'agressió que, lluny de desaparèixer, es preveu que s'incrementi en els propers anys amb normes com la LRSAL i altres per l'estil que ens volen fer retrocedir encara més en els nostres drets. Per això caldrà un sindicat fort com CCOO. És l'hora de començar a fer-ho possible i redreçar i recuperar tot allò que ens han pres tots aquests anys.

PLANS D'OCUPACIÓ PER UN "TUBO"


A més dels 14 plans d'ocupació que s'han posat en marxa aquest mes de desembre, ara se n'afegeixen quatre mes pel pla de barris que responen a actuacions que es faran al barri Cotet. Ja ha començat el procés selectiu d'aquests quatre plans d'ocupació que, en algun cas. s'ha de posar en marxa abans del 31 de desembre. El departament de RRHH no dóna a l'abast amb la preparació de la documentació per fornir de mà d'obra els serveis municipals amb moltes dificultats de sosteniment per les normes imposades pel govern de Madrid. Així, la congelació de plantilles i la limitació la reposició d'efectius al 10% i només en determinats suposits aprovades pel PP porten al col·lapse i obliguen a l'administració local a prestar els mateixos serveis fent ús de l'externalització o bé de, manera més o menys explícita, desvirtuant la finalitat inicial de projectes com els mateixos plans d'ocupació.

Ja hem expressat abastament la posició de CCOO respecte a aquest tema. Cal mantenir el pols amb aquells que en base a decrets-llei i altres instruments legals pretenen acabar amb els ajuntaments, les seves competències i la seva autonomia. Per altra banda insistim en que l'externalització, deixant de banda les limitacions legals, no és més que la demostració de la incapacitat per gestionar directament els serveis i és una font de precarietat i d'explotació laboral (beneficis empresarials versus baixos salaris i reducció de plantilles), per altra banda els plans d'ocupació són solucions d'urgència temporals per persones que han exhaurit la prestació d'atur, però que no s'han de concebre com a instruments de substitució de vacants, ni de sosteniment de serveis. De cap manera es pot exigir als treballadors/es afectats/des la mateixa qualitat en el treball que les persones que han superat un procés de selecció i disposen d'una formació i experiència que s'ha de traduir objectivament en un servei de més qualitat.


ES PRESENTA L'ESTUDI DE RISCOS PSICOSOCIALS DE LA POLICIA LOCAL


El passat 1 de desembre es van presentar a la sala d'actes de l'edifici del Gas les conclusions de l'equip de treball de l'estudi de riscos psicosocials que s'ha dut a terme al departament de la Policia Local. L'estudi, que es concreta en un document de 200 pàgines, suggereix diverses propostes de millora. Una versió reduïda d'aquest estudi serà lliurat al personal del departament i es donarà un termini fins a mitjans de gener per a efectuar aportacions per posteriorment fer una sessió informativa per planificar les mesures correctores.

Tot i que a la presentació no va poder assistir cap membre de la prefectura de la policia local, des de CCOO pensem que cal donar importància al treball efectuat per l'equip de treball que pot contribuir a desencallar una situació que ha portat a companys de la policia local a tensions i a situacions límit que han afectat la seva salut. 

CCOO DE L'AJUNTAMENT DE PREMIA DE MAR CELEBRA LES PRIMÀRIES D'ELECCIONS A JUNTA DE PERSONAL


La secció sindical de CCOO de l'Ajuntament de Premià de Mar ha completat la consulta a la seva afiliació de cara a conformar la candidatura que es presentarà a les eleccions sindicals de personal funcionari del proper 22 de gener. Des de fa quatre convocatòries electorals, el sistema per a elegir els candidats/es consisteix en que tota l'afiliació de CCOO es sotmet a consulta de la pròpia base afiliativa per copsar les preferències generals. Es marquen tantes caselles com llocs a cobrir (en aquest cas 9) i també es marca quina d'aquestes nou persones hom escull com a cap de llista.

Una vegada completat aquest procés, el secretari general de la secció sindical es posa en contacte personalment amb cadascuna de les persones elegides per copsar la seva disponibilitat i tancar definitivament la candidatura.

Així, el passat 27 de novembre, es van celebrar primàries a l'ajuntament en la que van votar 28 companys i companyes dels 32 afiliats/des de personal funcionari, quedant elegits/des en els nou primers llocs els companys/es: Cesc Niubó, Llorenç Barraca, Joan Roselló, Soraya Vega, Salvador Aparisi, Dolça Costa, Glòria Capellas, Carme Villarreal i Ramon González. La candidatura també integrarà nou suplents.

Aquest procés es repetirà en les eleccions a personal laboral que se celebraran d'aquí a unes setmanes.

dijous, de desembre 25, 2014

LES ENQUESTES DE SATISFACCIÓ DONEN UNA VALORACIÓ MOLT POSITIVA AL PERSONAL MUNICIPAL

Resultats obtinguts a l'OAC, un 0,7% per sobre de la mitjana

L’objectiu final de l'enquesta era determinar per mitjà d’un sondeig d’opinió, la percepció que tenen els beneficiaris en relació als serveis prestats per l’administració, amb la finalitat d’obtenir la suficient informació que permeti la distribució del complement de productivitat al personal funcionari i laboral de l’Ajuntament a més de permetre mitjançant els resultats, prendre accions que contribueixin a la millora contínua en la satisfacció dels usuaris.

Per a la determinació del grau de satisfacció dels usuaris dels serveis de l’administració de Premià de Mar, s’ha realitzat una enquesta totalment anònima formada per quatre preguntes les quals han de ser valorades mitjançant una escala del 0 al 10, essent 0 una valoració molt deficient i 10 excel·lent.

Els ítems valorats son els següents:

Agilitat en l’atenció
Claredat en la informació
Coneixement de la matèria
Tracte rebut (Interès i amabilitat

El valor mitjà global de satisfacció dels usuaris de l’ajuntament per aquest any 2014 ha estat d’un 8,28. 


SIGNAT EL PRIMER ACORD MARC DE L'ADMINISTRACIÓ LOCAL CATALANA

A Catalunya hi ha 947 ajuntaments, dels quals 63 són de més de 20.000 habitants.  Existeixen uns 300 aproximadament, que tenen Acord o conveni que regulen les condicions de treball de laborals i funcionaris.  Això vol dir que uns 647 municipis no disposen de regulació pròpia i negociada de les condicions laborals dels seus empleats públics.



Aquesta manca de regulació negociada fa que en molts municipis s’estigui aplicant al personal laboral convenis col·lectius sectorials del sector privat, que res tenen que veure amb la realitat i funcionament de l’administració local.  En alguns casos s’apliquen tres o més convenis en una mateixa administració.

I pel que fa al personal funcionari això provoca que s’apliqui únicament la normativa de funció pública sense cap negociació de la mateixa al centre de treball.

La negociació de les condicions de treball en els ajuntaments petits es difícil de dur a terme, i més quan en molts casos no disposen de representants legals dels treballadors/es.

Per solucionar tot això, des de CCOO, fa més de 20 anys que defensem la creació d’un espai de negociació per tota l’administració local de Catalunya, que es concreta en un Acord Marc de condicions laborals pels empleats públics locals catalans (funcionaris i laborals), que contribueixi a la millora de les condicions de vida i treball de tothom que no disposa de cap acord o conveni.

L’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, va reconèixer a les entitats municipalistes la capacitat de negociació supramunicipal.  Els sindicats ja el tenim prèviament reconegut a l’Estatut dels Treballadors i la Llei Orgànica de Llibertat Sindical. Per aquest motiu els sindicats CCOO i  UGT i les entitats municipalistes ACM i FMC,  conscients d’aquestes necessitats de regulació pactada, van constituir la taula de negociació.

Partint de la realitat que existeixen convenis i acords en prop de 300 entitats locals, es va plantejar l’àmbit de negociació als ajuntaments de menys de 20.000 habitants, i als Consells Comarcals.

El contingut d’aquest acord permet avançar en l’equiparació de les condicions laborals entre laborals i funcionaris d’una mateixa administració, així com l’homogeneïtzació en el conjunt de empleats públics locals de Catalunya: permisos, jornada, drets, conceptes salarials, polítiques d’igualtat, salut laboral, règim disciplinari...

Aquest Acord de condicions no suposa una aplicació automàtica i obligatòria als ajuntaments de menys de 20.000 habitants, donat que en respecte a l’autonomia municipal s’ha de produir a través d’una adhesió de cada entitat local, prèviament negociada entre l’administració i les organitzacions sindicals.

El passat dia 19 de desembre del 2014, a l’Ajuntament de Solsona, es va signar el primer “Acord Comú de condicions dels empleats públics dels ens locals de Catalunya de menys de 20.000 habitants”.   La signatura ha comptat amb la participació dels màxims representants de les organitzacions signants:  

Miquel Buch, President de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)
Xavier Amor, President de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)
Juan Carlos Gallego, Sec. General Comissions Obreres de Catalunya (CCOO)
Josep Maria Àlvarez, Sec. General Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT)