dimecres, de setembre 14, 2022

PER QUÈ L’AJUNTAMENT GENERA PROBLEMES AMB L’AUTOFORMACIÓ?

Vam marxar de vacances amb el neguit de veure les conseqüències dels canvis que havia decidit unilateralment el govern municipal i que guanyarien eficàcia a partir de l’1 de juliol en base a les instruccions que PGT va adreçar a tota la plantilla el dia 23 de juny, segons les quals tota jornada efectivament realitzada que superés les set hores continuades de treball, o bé que no hi arribés, impediria la comptabilització completa de la mitja hora diària d’autoformació. 

Tot i el posicionament contrari de CCOO que ja vam manifestar públicament, l’ajuntament va fer efectives les mesures de les quals nosaltres encara no entenem el sentit, si no és per desmotivar encara més la plantilla i per generar confusió.

Segons ens van informar en la Mesa General de Negociació es tractava d’evitar l’acumulació d’escreixos horaris (les instruccions de PGT els qualifica de “ficticis” com si aquests no haguessin estat treballats)  i que aquests fossin compactats per absentar-se posteriorment. Això de retruc afecta un dret reconegut al mateix Acord de Matèries Comunes com és la flexibilitat a l’entrada i a la sortida la compensació de la qual necessàriament altera les jornades posteriors de set hores i per tant impedeix l’aplicació de la mitja hora d’autoformació.

Tot hagués estat més fàcil si l’ajuntament hagués proposat una franja horària de presència obligatòria i pactat amb els sindicats sistemes de recuperació de saldos perquè és evident que no ens trobem en un sistema d’autoregulació horària, però la mesura aplicada, a més de qüestionar la flexibilitat a l’entrada i a la sortida, invita al treballador a estar pendent del rellotge per complir just amb les set hores i programar-se una alarma de manera similar a com abans es feien sonar les sirenes a les fàbriques.

No creiem que aquesta mesura vagi en la línia de potenciar el talent com proclama el nom del servei que gestiona el tema ans més aviat al contrari, tornant al presencialisme com a discutible sinònim de productivitat. CCOO demanarem la retirada d’aquesta mesura i reclamem avançar cap a la jornada de 35 hores setmanals que l’any 2012 ens va manllevar el govern del PP i que tan bé els ha anat als ajuntaments amb independència dels colors dels partits que els governen, malgrat critiquessin la mesura en el seu moment.

Tot plegat sembla una estratègia de l’ajuntament per qüestionar l’autoformació i presentar al personal que no en fa ús i hi renuncia com exemplar. No veiem res d’exemplar en el retrocés en els drets dels treballadors i treballadores d’aquest ajuntament per això estem obligats com a sindicat a treballar per revertir aquesta situació.