diumenge, d’octubre 23, 2022

NO TENIM EL LLOC DE TREBALL DEFINITIU. PER QUÈ?

Pocs han estat els companys i companyes que han accedit al seu lloc de treball mitjançant el sistema de concurs, tal i com estableix la llei sobre la provisió de llocs o bé ni tan sols mitjançant la participació en algun procés selectiu intern.

Cal recordar que quan una persona es presenta a un procés selectiu per guanyar una plaça en l’administració, és precisament això el que guanya, una plaça, però una plaça no és el mateix que un lloc de treball. Per tant el que es consolida és la plaça, no el lloc de treball i encara menys quan no ha estat proveït pels sistemes legalment previstos.

Les places de l’ajuntament es recullen a la plantilla que s’aprova cada any amb el pressupost, i els llocs de treball queden recollits a la RLLT (Relació de Llocs de Treball), la modificació de la qual és objecte de negociació col·lectiva i no necessàriament s’ha d’aprovar anualment, sinó quan es produeixen canvis (variacions retributives del lloc, canvis de denominació, altes de nous llocs o amortitzacions).

Doncs bé, arran de la negociació de la Valoració de Llocs de Treball, en la Mesa General de Negociació celebrada 18 d’octubre de 2017, es va acordar el següent:

Adscripcions provisionals

En el moment de l’entrada en vigor de la nova RLLT, l’Ajuntament, en virtut de les potestats organitzatives, i atès la impossibilitat material d’instrumentar prèviament sistemes de provisió ordinària, procedirà a l’adscripció provisional dels empleats per analogia entre les funcions del lloc de treball que ocupaven anteriorment i les funcions de la nova fitxa i RLLT. Aquesta provisionalitat té un caràcter transitori, i la durada resta limitada als terminis fixats per la normativa vigent.

La normativa no fixa un termini més enllà de les limitacions que s’estableixen en determinades situacions administratives com és el cas de comissions de servei, de manera que el personal de la plantilla municipal ha estat adscrita provisionalment al seu lloc de treball des del 2018 o el 2019 en funció, en cada cas, de la data d’aplicació de la valoració del llocs de treball.

Davant la manca d’un Reglament de Carrera Professional, l’ajuntament fins fa poc ha estat utilitzant el sistema “a dit” per l’assignació als llocs de treball, generant encara més greuges i generant un mosaic de situacions noves que ha fet més grossa la bola de neu. Cal tenir en compte que en la Mesa General de Negociació del 12-02-2021, CCOO ja va fer una proposta que literalment demanava CONSIDERAR DEFINITIVES, les adscripcions provisionals efectuades als diferents llocs de treball amb motiu de la Valoració de Llocs de Treball aplicada els anys 2018 i 2019, llevat d’aquelles que corresponen a llocs tipificats en la RLLT en la seva forma de provisió com a lliure designació, habilitació nacional, o designació directa. 

ESTABLIR com a data de referència per aquesta modificació la de l’1 de març de 2021.”

La proposta buscava donar seguretat jurídica a la plantilla, però l’ajuntament va votar en contra i fins avui no ha aclarit encara quina és la situació legal de la plantilla de treballadors/es en relació als llocs de treball que ocupen.