28 d’abr. 2014

COMENÇA A VALLADOLID LA CAMPANYA PER L'AVANÇAMENT DE L'EDAT DE JUBILACIÓ DE LA POLICIA LOCAL I AUTONÒMICA


Roda de premsa d'aquest matí

A la roda de premsa han estat presents els responsables estatals, autonòmics i locals de les cinc organitzacions sindicals (CCOO, UGT,CSIF,CSL I COP). En el transcurs de la presentació davant dels mitjans de comunicació, s'ha procedit a la lectura del manifest consensuat per tots els integrants de la plataforma.

S'ha escollit Valladolid perquè la mitjana d'edat de les plantilles de les diferents policies locals de la comunitat a la que pertany són les més elevades d'Espanya. Per exemple a Valladolid mateix és de 49 anys i d'aquí a cinc anys la meitat dels efectius policials locals d'aquella zona (uns 2.500) superaran els 55 anys d'edat, segons ha manifestat Manuela Oliva, responsable estatal de l'àrea de la Policia Local dins de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO.

Cal recordar que en el cas de la plantilla municipal de Premià de Mar, la mitjana d'edat a la policia local es situa en xifres semblants, i que els sindicats ja han demanat solucions per aquesta situació. 

Dos són els aspectes més rellevants entre les propostes d'aquesta plataforma. Per una banda, evitar que en un període molt breu de temps aquest envelliment de les plantilles provoqui una baixada significativa en la qualitat de la prestació del servei, i per l'altra perquè s'equiparin a les condicions que l'Ertzaintza i els diferents cossos de bombers del país tenen per llei. A més, es tracta d'una mesura que ja es ve aplicant en les policies de la major part dels països de la Unió Europea.

CCOO proposa, per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions públiques, l'aplicació de coeficients correctors al col.lectiu que podria avançar l'edat de jubilació dels cossos de policia. La Plataforma per l'avançament de l'edat de jubilació per la policia local i autonòmica va néixer el 2008 impulsada per CCOO juntament amb la resta d'organitzacions sindicals i representa al 98% de les plantilles de policia de l'estat espanyol.

Una de les iniciatives que està posant en marxa la plataforma és la presentació, per part dels diferents partits polítics, de mocions als ajuntaments demanant al govern l'avançament de l'edat de jubilació de les policies locals i autonòmiques. Per altra banda ja s'ha posat en coneixement de la FEMP, així com a la Secretaria d'estat de Seguretat Social i la Direcció General de l'Ordenació de la Seguretat Social amb l'objectiu de que siguin aquestes institucions les que proposin al Congrés dels Diputats la modificació legislativa en matèria de Seguretat Social de cara a que l'avançament de l'edat de jubilació de les plantilles de les diferents policies locals sigui una realitat.


En concret es demanen les dues qüestions següents: el reconeixement de la professió de policia local com una activitat de risc, posant fi a la injustícia d'una edat de jubilació que no té en compte l'edat funcional, així com la incidència en els processos d'incapacitat laboral  que genera i els requeriments exigits per al desenvolupament de la tasca policial, i per altra banda la incorporació d'aquest col.lectiu al grup de professionals als qui són d'aplicació els coeficients reductors de l'edat de jubilació, en les mateixes condicions que es contempla a la disposició addicional quaranta-setena del Reial Decret Legislatiu 1/1994 de 20 de juny, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social.