A tots aquells i aquelles que en els propers dies iniciareu les vostres vacances us desitgem que aquest parèntesi us permeti descansar i reprendre amb noves energies una nova etapa a partir del mes de setembre, en la que caldrà més que mai tenir ben present la idea de defensa col·lectiva de les nostres condicions de treball. Ens reveurem aleshores. Salut.
dimarts, de juliol 28, 2015
EL COMITÈ UNITARI I CCOO ES REUNEIXEN AMB EL NOU REGIDOR DE RRHH MIQUEL ANGEL MÉNDEZ
Tot just abans d’agafar les vacances d’estiu, el dia 22 de juliol hem tingut l’ocasió de fer una presentació dels representants sindicals davant del nou regidor de Recursos Humans Miquel Àngel Méndez, la nova Cap de Gabinet d’Alcaldia, Anna Àlvarez i el també regidor Eloi Maristany. Tant des del Comitè Unitari com des de la Secció Sindical de CCOO hem fet avinent als representants del govern municipal els temes que des de l’òptica sindical considerem prioritaris, destacant especialment l’organigrama municipal i la Valoració de Llocs de Treball que s’hauria d’iniciar aquest any 2015 i la resolució de la problemàtica a la Policia Local. Per altra banda des de CCOO hem fet entenedor al nou govern la doble vessant sobre la qual des del sindicat pretenem encarar aquest mandat, per una banda l’irrenunciable caràcter reivindicatiu i de defensa dels treballadors i treballadores i per l’altra la proactivitat en la millora de les relacions laborals, posant a l’abast de l’ajuntament els recursos potencials del sindicat en matèria de formació, igualtat i prevenció de riscos, entre d’altres.
CÀRRECS DE CONFIANÇA INALTERABLES
El passat 7 de juliol el Ple Municipal aprovà el nombre, característiques i retribucions del personal eventual les retribucions brutes acumulades dels quals sumen uns 150.000 euros bruts anuals. Es manté doncs l’estatus quo relatiu a personal nomenat discrecionalment, concentrat en la figura d’un/a Cap de Gabinet d’Alcaldia, un responsable de Projectes Estratègics i un Tècnic de Premsa. Queda clar que cada govern situa la seva discrecionalitat allà on considera convenient. No estem sistemàticament en contra del personal eventual sempre que aquest aporti coses positives a la plantilla (cal no oblidar que el Pacte de Condicions de Treball 2008-2011 va tirar endavant gràcies fonamentalment al que aleshores feia la funció de Cap de Gabinet d’Alcaldia, Francesc Sánchez i que aquest darrer Acord de Matèries Comunes també va registrar l’aportació positiva de la mateixa figura encarnada per Fernando Pindado), no obstant això és evident que aquests nomenaments han de tenir algun sentit més enllà de la confiança política perquè tenen un gran impacte en el capítol 1 el qual s’argumenta com insuficient moltes vegades per respondre a les demandes sindicals. Veurem en el futur com es tradueixen aquestes actuacions del nou govern.
INSPECCIÓ DE TREBALL INFLEXIBLE AMB LA SITUACIÓ A LA POLICIA LOCAL
El passat 26 de juny diversos membres del Comitè Unitari vam assistir a una
reunió a Alcaldia per informar-nos de les mesures que adoptarà l’ajuntament en
relació al requeriment efectuat per la inspecció de treball registrat l’ajuntament en data 27 de maig de 2015 en el
qual posava al descobert diverses irregularitats en el departament que afecten
tant a la organització com a les dependències de la Policia Local. El
requeriment dóna un termini fins a finals d’agost perquè l’ajuntament
implementi mesures que evitin situacions de riscos psicosocials i resolgui
situacions internes relacionades amb els usos de la dependència. La reunió del
dia 26 va acabar de manera abrupta per abandó de la reunió per part de
l’Alcalde el qual resta absent de les seves funcions des d’aquell mateix dia.
Des dels sindicats farem una tasca de seguiment de les actuacions de
l’ajuntament sobretot per evitar que companys/es de treball vegin afectada la
seva salut per l’actuació dels superiors jeràrquics, per una mala organització
o per dèficits funcionals de l’actual seu de la policia local que és totalment
obsoleta i que exigeix ja algun tipus d’iniciativa per canviar la seva
ubicació.
PLANS D’OCUPACIÓ: DE DILLUNS A DIUMENGE
Des del Comitè Unitari de Personal hem estat coneixedors de diversos contractes de Plans d’Ocupació les condicions horàries dels quals abarquen la setmana sencera, de dilluns a diumenge. Els aspectes retributius dels Plans d’Ocupació estan exclosos de l’Acord de Matèries Comunes, però no així les condicions horàries. En aquest sentit queda clar que la jornada de treball és de 37,5 hores de dilluns a divendres. Per aquest motiu, des del Comitè Unitari vam enviar un correu electrònic tant a les persones del pla d’ocupació afectades com al mateix departament de Recursos Humans el passat 2 de juliol. A hores d’ara no hem rebut resposta per cap de les parts. Entenem que la defensa dels drets legals dels treballadors passa per l’actitud personal de qui rep el perjudici, de manera que quan aquests treballadors ens demanin intervenir ho farem. De moment, només esperem que de cara al futur Recursos Humans esmeni l’error, ja que prou fomuda és la situació d’aquestes persones del pla d’ocupació com perquè encara s’accentuin els abusos per la seva fragilitat contractual.
L’AGÈNCIA TRIBUTÀRIA NO RESOL LA CONSULTA DEL COMITÈ UNITARI
Com recordareu, el passat 29 d’abril el Comitè Unitari de Personal va presentar una consulta per escrit a l’administració de Mataró de l’agència tributària, sobre el sistema de declaració d’IRPF tota vegada que es va generar un embolic pel fet que RRHH va redactar uns certificats de retencions de l’any 2014 que obligaven a la presentació de declaracions complementàries. Tot i que verbalment se’ns va aconsellar que ho imputéssim tot al 2014 i no féssim declaracions complementàries, necessitàvem saber del cert en quins termes l’agència es pronunciaria. Van dir que ens contestarien en tres setmanes però ja veieu que res de res perquè a hores d’ara encara no hem rebut res i ja ha acabat la campanya de la renda. A hores d’ara conviuen els casos d’imputació al 2014 amb els de declaracions complementàries depenent de cada cas i el desconcert generat és de grans proporcions. Hem demanat al departament de Recursos Humans que no es torni a produir una situació semblant en els propers anys cosa que ja s’ha admès per part d’aquest servei. Els maldecaps i els recursos invertits pels treballadors/es en aquest episodi lamentable, però, mereixen alguna mena de compensació i des de CCOO no renunciem a la reclamació d’alguna mena d’indemnització en el cas que l’informe de l’AEAT (el dia que el rebem) sigui concloent.
L’ANNEX DEL PROTOCOL D’HORES EXTRES, MOTIU DE CONTROVÈRSIA
El Decret d’Alcaldia 278/2015 de 16 d’abril aprova un text que estableix el protocol per al tractament de les hores extres. Aquest decret reflecteix l’acord obtingut en seu de Mesa General de Negociació entre sindicats i govern municipal. Ara bé, el decret es va aprovar sense l’annex que es cita en el mateix decret i que consisteix en l’informe tècnic que ha de deixar clares les condicions en les que s’efectua el servei i la seva motivació. La controvèrsia resideix en el fet que el sindicats van presentar una esmena a aquest informe segons la qual calia que s’inclogués la signatura d’acceptació dels treballadors afectats per les hores extres en prova de conformitat, tota vegada que el mateix cos del protocol diu que aquesta voluntat s’ha de manifestar de manera fefaent. No ens consta que els informes que han circulat darrerament incloguin aquesta esmena, motiu pel qual, al menys per CCOO, el tràmit del protocol no s’ha completat. Insistirem en les properes reunions.
LA COMISSIÓ MIXTA INTERPRETARÀ L’ARTICLE 72 4)b DE L’ACORD DE MATÈRIES COMUNES (SUPÒSITS EXCEPCIONALS D’IT)
Arran de l’experiència viscuda per diferents companys de la plantilla respecte a determinades patologies contagioses que no han estat reconegudes com a susceptibles de percepció de la complementació per situacions d’IT s’ha decidit convocar la comissió mixta pel seu debat. La situació ve derivada del document que signa el facultatiu que classifica alguna d’aquestes patologies com a malaltia comuna sense més, no reconeixent implicitament el seu carácter contagiós i les conseqüències que pot tenir per companys/es de treball i per usuaris del servei . La clau, entenem, és saber diferenciar aquelles malalties que cursen en una setmana: grip, refredats… per a les quals es determina la complementació dels cinc primers dies d’aquelles que tenen un temps de recuperació més llarg, cosa que es dóna en alguns casos i que ha de verificar el facultatiu en el seu informe.
ES PROCEDEIX A LA RECLASSIFICACIÓ DELS AGENTS I CAPORALS DE POLICIA LOCAL COM A CATEGORIA C1
En aplicació de la Llei 3/2015 d’11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives que afegeix la disposició addicional setena a la Llei 16/1991 de 10 de juliol de les policies locals, es produeix un reclassificació a efectes administratius de les categories d’agent i caporal en el grup C1. A la pràctica aquesta mesura no suposarà un augment de les retribucions del personal de la policia ja que l’augment de les retribucions bàsiques suposa automàticament la reducció del complement específic, però si que consolidarà una part important del seu salari (cal recordar que les retribucions bàsiques tenen un caràcter sòlid i inamovible i que el complement específic es pot veure modificat en funció de les valoracions de les condicions dels llocs de treball). Aquesta mesura dóna satisfacció a una llarga reivindicació de les policies locals de Catalunya. Ara encara està en discusió l’avançament de l’edat de jubilació, demanda a la que es va adherir el Ple Municipals a instàncies d’una moció presentada per CCOO i UGT.
ELS TREBALLADORS/ES DE L’ESCOLA DE MÚSICA ULTIMEN LA SEVA PROPOSTA DE JORNADA LABORAL
Atès que l’Acord de Matèries Comunes que és d’aplicació a tot el personal municipal no recull la singularitat horària de determinats serveis que s’han d’incoporar com annex al text comú, cal que situacions com la de la plantilla de l’Escola de Música, amb unes característiques molt concretes quedin perfectament regulades. Per aquest motiu, els delegats de CCOO en el Comitè d’Empresa han iniciat i compartit amb els companys/es de l’Escola una proposta que en els propers dies seran sotmeses a negociació col·lectiva. Es tracta d’actualitzar els drets que venien del seu conveni d’aplicació (anteriors a l’assumpció de la gestió directa per part de l’ajuntament) i harmonitzar-los d’acord amb els continguts del nou Acord.
ELS ÀMBITS DE TREBALL DINS DE LA SECCIÓ SINDICAL DE CCOO CONTINUEN ENDAVANT AMB ELS SEUS PROJECTES
El mes de setembre reprendran els seus treballs els diferents àmbits de treball de CCOO. Tenim en perspectiva treballar un nou reglament de formació, redactar un Pla d’Igualtat i posar en pràctica un avantguardista projecte motivacional que inclogui assistència psicològica als treballadors i treballadors de la plantilla municipal com a complement al necessari pla de prevenció de riscos psicosocials que s’ha demostrat imprescindible ja que els problemes que hem patit singularment a la policia local demostren que ja anem tard. Aquestes propostes que tirem endavant des de CCOO han de comptar amb la necessària complicitat del departament de Recursos Humans i de la resta de sindicats els quals hauran de fer les aportacions per enriquir les propostes en el marc del Comitè Unitari de Personal.
CCOO INTRODUIRÀ PROPOSTES PER A BONES PRÀCTIQUES LABORALS EN LA CONTRACTACIÓ
Aquesta tardor, CCOO té previst fer una proposta que consensuarà amb la resta de sindicats representats en el Comitè Unitari per aconseguir que l’ajuntament contracti els seus serveis a empreses que demostrin respectar els drets dels treballadors. Encara que inicialment es va negar als sindicats en la negociació de l’Acord de Matèries Comunes la introducció d’un articulat específic per aquesta qüestió al·legant que escapava de les nostres competències, entenem que no podem restar passius davant l’actuació d’empreses concessionàries que ha quedat demostrat que sovint acomiaden injustament i no reconeixen els drets dels treballadors. L’ajuntament ha d’exigir com a condició contractual que aquestes demostrin bones pràctiques que es poden acreditar en base al respecte a la negociació col·lectiva i l’absència de demandes laborals. Per altra banda és evident que la retallada en els preus de la concessió els primers en pagar-la són els treballadors (sense anar més lluny només cal veure el cas del personal de neteja), sense que aquesta tingui una incidència major on l’hauria de tenir que són els marges de beneficis de les empreses concessionàries.
ORGANIGRAMA I VALORACIÓ DE LLOCS DE TREBALL
L’organigrama de la plantilla i la valoració dels llocs de treball són els
temes que marcaran aquesta legislatura en la representació sindical. Hem de
recordar que ja disposem d’un organigrama des de l’any 2012 que en aquell
moment es va denominar “horitzó” i que es van iniciar treballs per una
valoració que mai es va aplicar tot i que la darrera és de l’any 1998, motiu
pel qual ha esdevingut anacrònica i en cap cas les aspiracions dels
treballadors/es han estat recollides amb l’argument que calia esperar una nova
valoració. Els acords subscrits entre sindicats i ajuntament obligaven a aquest
a fer una valoració l’any 2008!!!
Puntualment l’ajuntament enlloc d’afrontar aquesta necessitat ha estat
posant “parches” en forma de productivitats que encobrien una valoració
encoberta del lloc però només en els casos en els que li ha interessat i sense
la negociació a la que ve obligat amb els sindicats. Aquesta és una exigència
que farem valdre en l’inici de la legislatura política tot just iniciada.
Cal recordar que íntimament lligada amb la Relació i la Valoració dels
Llocs de Treball estan qüestions com el Reglament de Carrera Administrativa que
continua sent una assignatura pendent, la inexistència de la qual provoca
greuges entre la plantilla.
Des de CCOO ja s’ha fet arribar a l’ajuntament alguna proposta d’empresa
especialitzada en valoració de llocs de treball i estem a l’espera que s’inciïn
els tràmits de contractació per tal que es comenci a treballar en aquest mateix
tercer trimestre d’any.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)