dijous, de setembre 29, 2022

CAL UNA NOVA LLEI DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA JA !!!

Des de l’Agrupació de Policies Locals de Catalunya de CCOO (APL), s’ha fet un estudi exhaustiu de la Llei 16/1991, de les Policies Locals de Catalunya, les conclusions del qual demostren que aquesta Llei no només és antiga i obsoleta, sinó que NO reflecteix la realitat actual de les Policies Locals i Vigilants de Catalunya i que demostra la necessitat imperiosa que es redacti una nova norma JA!!!.

Per aquesta qüestió, des de l’APL de CCOO hem instat, i instarem, el Govern de Catalunya i la resta de partits polítics del Parlament de Catalunya a fer una nova Llei de Policia de Catalunya, que no només derogui l’anterior sinó que vagi dacord amb la realitat actual i que solucioni, d’una vegada per totes, els problemes que continuen existint en el projecte de Seguretat Pública de Catalunya.

Aquestes demandes van encaminades a PROFESSIONALITZAR, FEMINITZAR, REJOVENIR I DOTAR DE CONTINGUTS tots els cossos de les Policies Locals, i per aconseguir-ho demanem:

C  Exigir la titulació d’accés equivalent al grup C, subgrup C1.
C  Eliminar la figura i els cossos de vigilants i reconvertir-los en Policies Locals amb tots els drets i deures. Això significa, obligar els municipis de Catalunya a tenir només cossos de Policies Locals.
C  Eliminar  per sempre la possibilitat que existeixi personal interí a les plantilles a Catalunya.
C  Fer processos de selecció de manera mancomunada.
C  Dotar totes les Policies locals dels mitjans necessaris, tant materials com d’accés a xarxes. Un programari comú i eficaç.
C  Crear fórmules efectives per fomentar la mobilitat de personal entre municipis.
C  Establir mínims i màxims en els sous dels Policies Locals.
C  Desenvolupar més acuradament la segona activitat.
C  Cal un marc normatiu que inclogui a tots els cossos de Seguretat Pública de Catalunya.
C  Incorporar la discriminació positiva a favor de les dones.
C  Fer una classificació de les categories i grups concordant amb les que s’especifiquen al TREBEP.
 


dimecres, de setembre 28, 2022

ELS SINDICATS EXIGIM RECURSOS I QUE ES COMPLEIXIN ELS ACORDS

Nou capítol de compromisos per dotar les seccions sindicals de l’ajuntament per poder dur a terme la seva activitat.

La Mesa General de Negociació celebrada el 12 de febrer de 2021 va modificar  l’article n. 78 de drets sindicals i va reconèixer la dotació de 1.000 euros anuals per despeses contemplades en l’Acord de Matèries Comunes, derivades de l’activitat de les seccions sindicals, amb distribució proporcional a la seva representativitat. La secció sindical de CCOO ha reclamat sense èxit la subvenció de l’any 2021 i la de 2022. Ha estat en una reunió celebrada dimecres dia 28 de setembre, en la qual s’ha pogut desencallar la qüestió establint el compromís de dissenyar el procediment administratiu correcte pel seu abonament efectiu l’any 2023.

Es dóna la circumstància que en els anys de vigència de l’Acord de Matèries Comunes, (des del 2014) ja es recollia un finançament de 500 euros anuals que, només en alguna ocasió aïllada es va fer efectiu, havent de costejar els delegats i delegades les despeses produïdes per desplaçaments o altres derivats de la seva activitat representativa. Això significa que uns 5.000 euros que haurien d’anar destinats a l’activitat sindical, s’han quedat en poder de la caixa municipal.

Per altra banda, els sindicats ens vam quedar sense poder utilitzar el local del carrer de Sant Antoni l’any 2020 per culpa de la pandèmia i el trasllat de les oficines a Ca l’Escoda que implicava una reorganització dels espais. Segurament ens haureu vist utilitzant algun ordinador de l’edifici o celebrant reunions, però no tenim un lloc fix per desenvolupar la nostra activitat, tal i com es recull en el mateix Acord de Matèries Comunes. Tot i que en la Mesa General de Negociació del mateix 12-02-2021 es va acordar que l’Ajuntament posaria a disposició dels sindicats, al marge dels recursos econòmics, “un local equipat de manera homologable a qualsevol departament de l’ajuntament, quant a recursos fungibles, equipament mobiliari i eines informàtiques per al desenvolupament de les seves funcions.”

En la mateixa sessió s’acordava “ajornar la materialització de l’acord al moment en que, completat el trasllat de les oficines municipals a Ca l’Escoda, es doni un nou destí als diferents espais municipals que han quedat alliberats amb el canvi de dependències.” Si tenim en compte que el trasllat d’oficines es va completar el primer trimestre de 2020, portem més de dos anys i mig esperant.

En la Mesa General de Negociació del passat 26 de setembre, el govern va tornar a assumir el compromís de resoldre la situació i ens van demanar dues setmanes per dir quelcom. Seguirem aquest tema molt de prop perquè disposar d’aquests  recursos equival a millorar l’atenció i la feina que fem pels treballadors i treballadores d’aquest ajuntament.

 

CCOO POSA A DEBAT LES CONDICIONS DE SALUT PSICOSOCIAL EN ELS SERVEIS SOCIALS DE LES ADMINISTRACIONS LOCALS

El Sector d’Administració Local de CCOO de Catalunya ha organitzat pel proper dimecres dia 5 d’octubre, una jornada per analitzar l’impacte en la salut mental i emocional del personal de l’àmbit dels serveis socials de l’administració local i descriure la situació estructural que pateixen en aspectes laborals, organitzatius, de necessitat de personal i poder exigir compromís a l’administració i als agents socials per implantar solucions als problemes plantejats.

Aquesta jornada, que servirà per presentar el 1r ESTUDI SOBRE LES CONDICIONS DE SALUT PSICOSOCIAL EN ELS SERVEIS LOCALS DE LES ADMINISTRACIONS LOCALS,  comptarà amb la participació d’investigadors, psicòlegs i membres dels col·legis professionals de treball social, d’educadors i educadores socials, i de pedagogia. També es preveu la participació de representants de partits polítics.

La sessió és oberta i es podrà seguir presencialment i on line a través del canal de youtube de CCOO Catalunya, si bé cal inscripció prèvia que es pot fer a través d’aquest enllaç:

https://www.ccoo.cat/fsc/noticies/jornada-estudi-sobre-les-condicions-de-salut-psicosocial-en-els-serveis-socials-de-les-administracions-locals/

 


dimecres, de setembre 21, 2022

INQUIETUD A L’ESCOLA BRESSOL MUNICIPAL “ELS GAFARRONS” PER LES CONDICIONS DE TREBALL

Arran de la visita d’una representació de CCOO a les dependències de l’Escola Bressol, hem conegut de primera mà la situació en la que es troben les treballadores d’aquest servei que no poden deixar-nos indiferents.

Ha començat fa uns dies un nou curs i  falta personal de suport amb perfil de vetllador/a per l’atenció als infants amb necessitats educatives especials. 

També tenen dificultats perquè es gestionin àgilment les substitucions quan es produeix una baixa o absència del personal de plantilla. El fet d’haver d’atendre amb infradotació de personal aquestes situacions genera un desgast físic i psicològic en les educadores per la sensació de no arribar a tot arreu tenint en compte que treballen amb mainada molt menuda que les reclamen contínuament.

A tot això cal afegir la sensació de discriminació del personal de l’escola per no gaudir de la formació i el reciclatge necessaris per fer la seva feina i treballar en unes condicions físiques que aquests dies de calor han estat especialment difícils d’afrontar per les elevades temperatures i la manca de confort tèrmic, tant per les educadores, com pels infants usuaris. L’escola bressol és una de les poques dependències que no disposa d’una font d’aigua i això encara empitjora més la situació.

El Comitè Unitari, a proposta de CCOO va debatre sobre la situació d’aquestes treballadores i ha demanat la intervenció dels delegats i delegades de prevenció per tal que intentin resoldre aquells temes més delicats a través del Comitè de Salut Laboral, tant els que tenen a veure amb la vessant dels riscos psicosocials com aquells que exigeixen una adequació de les instal·lacions actuals. També, a través del Pla de Formació treballarem per tal que s’acabi amb el dèficit formatiu que afecta aquestes educadores.

En paral·lel al debat sobre la necessitat d’una segona escola bressol cal no oblidar la necessitat de gestionar correctament el servei públic que està oferint la que tenim ara. Ampliar l’oferta de places de 0 a 3 anys en les condicions actuals sense resoldre aquests problemes, ampliaria també les dificultats de prestar un bon servei i protegir les condicions de treball de les professionals que se’n fan càrrec.

 

PERDEM PODER ADQUISITIU. SALARI O CONFLICTE!!!!

CCOO ha advertit al govern espanyol que si no hi ha acord salarial pels empleats i les empleades públiques s’intensificarà el conflicte. En aquest sentit ha exigit la convocatòria immediata de la mesa de la funció pública per assolir un nou acord salarial i condicions de treball, que garanteixi el poder adquisitiu, derogui les retallades de drets dels anys 2010 i 2012 i millori substancialment les condicions de treball en el sector públic. Si no fos així intensificarà les mobilitzacions sense descartar qualsevol mesura de pressió, incloent la vaga.

L’acord que proposem des de CCOO té caràcter plurianual i proposa l’eliminació de la taxa de reposició, per tal de dimensionar correctament les plantilles, la recuperació de la pèrdua de poder adquisitiu i fons addicionals  en el període 2021-2024, així com també la jornada laboral de 35 hores setmanals que ja teníem a l’Ajuntament de Premià de Mar abans de 2010. Volem tanmateix jubilacions anticipades i segona activitat  (anàlisi de llocs de treball o col·lectius amb vista a anticipar l’edat de jubilació i implantació de la segona activitat per aquells col·lectius amb alt grau d’afectació psíquica i/o física). Necessitem també l’extensió de la carrera professional a tots els empleats i empleades públics, la derogació dels decrets del 2010 i del 2012, i reversió de les retallades que van comportar, entre d’altres.

Són moltes les raons que ens han de portar a defensar-nos i que, a manca d’entesa, ens duran a una tardor i un hivern de lluites. Ningú no ens regalarà res i haurem de posar de la nostra part per revertir una tendència a l’empobriment de les nostres condicions de treball i de regressió dels nostres drets.


ELS SINDICATS JA DISPOSEM DE LES BASES D’ESTABILITZACIÓ DEL PERSONAL INTERÍ

 

El passat dilluns 19 de setembre, l’ajuntament va fer arribar als sindicats la proposta de bases dels processos d’estabilització del personal interí, tant pel que fa als companys i companyes que seran seleccionats/des pel sistema de concurs com els que ho faran per concurs-oposició. Aquestes bases les va enviar l’ajuntament en l’interès de negociar i arribar a acords en una Mesa General de Negociació que estava convocada inicialment per dimecres dia 20-09-2022 però que s’ha ajornat perquè els sindicats les puguem analitzar. Cal tenir en compte que el termini per publicar aquestes bases finalitza el 31-12-2022 i encara hi ha marge per la negociació.

Seria desitjable que l’ajuntament afrontés aquesta negociació entenent que el que pretén el procés extraordinari d’estabilització és consolidar les places interines de l’organització en situació d’abús de temporalitat causant el menor trasbals possible, fet que hauria de comportar orientar el contingut de les bases a afavorir les possibilitats dels companys i companyes que es troben actualment prestant serveis a l’ajuntament com interins/es. No fer-ho així ens portaria a un conflicte per quant la no discriminació positiva d’aquest personal podria contribuir a la pèrdua de la plaça que està ocupant en benefici de personal extern. En aquest sentit, creiem sincerament que pel que no està pensada la llei és per afavorir la mobilitat funcionarial entre administracions i és per això que des de CCOO defensarem en la negociació les màximes possibilitats pel personal interí de l’Ajuntament de Premià de Mar.

A continuació fem un enllaç a la pàgina web del Sector d’Administració Local de CCOO on trobareu alguns acords de bases que ja s’han aprovat en altres administracions:

 https://fsc-local.ccoo.cat/estabilitzacio-lluitem-i-arribem-a-acords_2/

 

dimecres, de setembre 14, 2022

DESPRÉS DE L'ESTIU, REPRENEM L’ACTIVITAT SINDICAL AMB NOVETATS


Efectivament, després del parèntesi estiuenc, reprenem la informació i l’activitat sindical a través del nostre blog de comunicació EL CINC D'OROS amb una nova imatge i amb nous continguts. La voluntat de la secció sindical de CCOO és mantenir viva aquesta eina i fer un manteniment periòdic perquè esdevingui un instrument útil per la plantilla i així donar a conèixer l’activitat sindical (que hi és però que no sempre es comunica encertadament), així com també oferir uns recursos que trobareu en la columna de la dreta en forma d’enllaços que us portaran als documents més habitualment utilitzats en l’àmbit de les relacions laborals. També pretenem que aquest blog no sigui només unidireccional i fomenti l’intercanvi i la participació de tothom per la millora de l’acció quotidiana del nostre sindicat. 

SOM-HI DONCS!!!!

 


PER QUÈ L’AJUNTAMENT GENERA PROBLEMES AMB L’AUTOFORMACIÓ?

Vam marxar de vacances amb el neguit de veure les conseqüències dels canvis que havia decidit unilateralment el govern municipal i que guanyarien eficàcia a partir de l’1 de juliol en base a les instruccions que PGT va adreçar a tota la plantilla el dia 23 de juny, segons les quals tota jornada efectivament realitzada que superés les set hores continuades de treball, o bé que no hi arribés, impediria la comptabilització completa de la mitja hora diària d’autoformació. 

Tot i el posicionament contrari de CCOO que ja vam manifestar públicament, l’ajuntament va fer efectives les mesures de les quals nosaltres encara no entenem el sentit, si no és per desmotivar encara més la plantilla i per generar confusió.

Segons ens van informar en la Mesa General de Negociació es tractava d’evitar l’acumulació d’escreixos horaris (les instruccions de PGT els qualifica de “ficticis” com si aquests no haguessin estat treballats)  i que aquests fossin compactats per absentar-se posteriorment. Això de retruc afecta un dret reconegut al mateix Acord de Matèries Comunes com és la flexibilitat a l’entrada i a la sortida la compensació de la qual necessàriament altera les jornades posteriors de set hores i per tant impedeix l’aplicació de la mitja hora d’autoformació.

Tot hagués estat més fàcil si l’ajuntament hagués proposat una franja horària de presència obligatòria i pactat amb els sindicats sistemes de recuperació de saldos perquè és evident que no ens trobem en un sistema d’autoregulació horària, però la mesura aplicada, a més de qüestionar la flexibilitat a l’entrada i a la sortida, invita al treballador a estar pendent del rellotge per complir just amb les set hores i programar-se una alarma de manera similar a com abans es feien sonar les sirenes a les fàbriques.

No creiem que aquesta mesura vagi en la línia de potenciar el talent com proclama el nom del servei que gestiona el tema ans més aviat al contrari, tornant al presencialisme com a discutible sinònim de productivitat. CCOO demanarem la retirada d’aquesta mesura i reclamem avançar cap a la jornada de 35 hores setmanals que l’any 2012 ens va manllevar el govern del PP i que tan bé els ha anat als ajuntaments amb independència dels colors dels partits que els governen, malgrat critiquessin la mesura en el seu moment.

Tot plegat sembla una estratègia de l’ajuntament per qüestionar l’autoformació i presentar al personal que no en fa ús i hi renuncia com exemplar. No veiem res d’exemplar en el retrocés en els drets dels treballadors i treballadores d’aquest ajuntament per això estem obligats com a sindicat a treballar per revertir aquesta situació.

 

L’APLICACIÓ D’UNA SENTÈNCIA FA QUE S’AMPLIÏN LES DIFERÈNCIES RETRIBUTIVES I QÜESTIONA LA VALORACIÓ DE LLOCS DE TREBALL

Un decret d’Alcaldia dictat el passat 5-07-2022 reconeix uns pagaments a determinats treballadors i treballadores en concepte de flexibilitat amb reconeixement retroactiu com a resposta a la sol·licitud presentada per tres empleats/des.  Les diferències retributives afecten a 16 treballadors/es i en algun cas arriba als 7.231 euros.

 Tot està motivat per la sentència emesa per la sala contenciós administrativa secció quarta del TSJC n. 105/2019 en relació al recurs d’apel·lació 359/2019, que ve a reconèixer, en definitiva, que el factor de flexibilitat que l’ajuntament va introduir en determinats llocs en la Valoració de Llocs de Treball de l’any 2017, no han de servir per reduir el Complement Personal Transitori (que és el complement que incorpora les diferències d’aquell personal que venia cobrant per sobre del que marca la valoració) i que en virtut d’aquesta sentència s’han de pagar a part.

En repetides ocasions CCOO ha demanat sense èxit a l’Ajuntament que, en compliment dels acords de la Mesa General de Negociació de 18-10-2017, es revisin anualment els factors de jornada en funció de si, efectivament, es posa en pràctica o no aquesta flexibilitat, ja que actualment hi ha llocs que es veuen obligats en les seves tasques ordinàries a flexibilitzar la seva jornada sense tenir-ho reconegut, i d’altres que, tot i cobrar aquest factor, no acrediten flexibilitat o ho fan només puntualment des de fa gairebé cinc anys. 

L’Ajuntament no ens ha fet cas aplicant una tàctica dilatòria i la seva mala praxi comporta ara per la Corporació una despesa considerable augmentant exponencialment el greuge entre els treballadors i treballadores de la plantilla municipal, cosa que qüestiona els equilibris de la valoració de llocs de treball. Aquest fet exigeix una explicació. La seva no intervenció en el temps reforça la percepció dels treballadors/es beneficiats/des per la retribució d’aquest factor com a consolidada, quan en realitat no ho és.

Per aquest motiu, el Comitè Unitari de Personal, reunit el passat dia 7 de setembre va acordar per unanimitat demanar al govern municipal la còpia completa de l’expedient F140-2022, també les raons per les quals l’ajuntament no va formular recurs de cassació contra la sentència 105/2019 del TSJC, tot i preveure les conseqüències econòmiques que podia tenir per la Corporació i que no apunten només a la flexibilitat sinó a altres condicions de jornada incloses en la valoració de llocs de treball, així com també el motiu pel qual, a hores d’ara, anys després de l’aplicació de la Valoració de Llocs de Treball, encara no s’ha donat compliment a l’acord de revisió anual de la flexibilitat recollit a la l’acta de la Mesa General de Negociació de 18-10-2017, malgrat els requeriments de la part sindical. Per últim, també demanem informació de les adscripcions del treballadors/es afectats/des pel reconeixement de flexibilitat (expedient F140-2022-) pel que fa als llocs de treball que han estat ocupant en cada cas des de l’1 de gener de 2018 fins a l’actualitat i en quines dates s’han produït aquestes adscripcions.

 

EL REGLAMENT DE TELETREBALL JA ÉS OPERATIU

Com ja va fer saber CCOO a la plantilla el passat mes de juliol, el ple municipal del 12-07-2022 va aprovar el nou Reglament de Teletreball. A hores d’ara aquest reglament ja és operatiu i es pot consultar clicant un dels enllaços que apareixen a la columna de la dreta d’aquest blog. Aquest reglament és fruit dels treballs d’una comissió d’estudi en la que van participar, a més de l’Ajuntament, els sindicats CCOO i CGT (finalment només CCOO va acordar amb el govern el text definitiu). Es tracta d’un Reglament que segurament caldrà revisar en funció de les situacions que es generin aquest primer any, però és un punt de partida.

El Comitè Unitari de Personal, va acordar el passat 7-09-2022  demanar al servei de PGT que faci una comunicació a tota la plantilla sobre el procediment a seguir per la sol·licitud de teletreball, indicant clarament cada fase que seguirà la petició abans de ser resolta, així com també un llistat del personal que a data d’avui està prestant serveis sota la modalitat de teletreball amb indicació del departament d’adscripció i nombre de dies a la setmana que en fa ús. Per últim des del Comitè Unitari de Personal també hem instat a PGT que informi mensualment sobre el nombre de sol·licituds de Teletreball que han rebut i el departament d’adscripció de les persones sol·licitants així com també l’estat de tràmit en el que es troben.

CCOO vam participar en la comissió d’estudi i finalment va fer possible que el Reglament tirés endavant però no estem satisfets de l’actuació del govern que va denegar en la Mesa General de Negociació la introducció d’esmenes que s’havien aprovat en la comissió executiva del nostre sindicat i que, al nostre entendre, milloraven el text final. L’ajuntament creu erròniament que la participació en comissions d’estudi pressuposa l’acceptació estricta del text obviant el procés de negociador, confonent les meses de treball amb les de negociació col·lectiva. Valorarem, en aquest escenari, la posició de CCOO respecte a la participació del sindicat en aquestes comissions.