diumenge, d’octubre 20, 2013

 NEGOCIACIÓ ACORD DE MATÈRIES COMUNES:
 ES TANCA UN ACORD SOBRE DRETS SINDICALS, SALUT LABORAL I SEGONA ACTIVITAT



La Mesa General de Negociació continua avançant amb l'horitzó d'un tancament de la negociació pel proper mes de gener. Després de l'aprovació pel Ple Municipal del capítol de jornada, permisos i llicències, ara ja s'ha tancat un acord sobre drets sindicals, salut laboral i segona activitat.

Pel que fa als drets sindicals, aquesta matèria ha estat interferint de manera sistemàtica en la negociació de la resta de matèries per la dificultat d'arribar a un acord sobre el crèdit horari dels representants dels treballadors. L'equip de govern  va rebutjar una primera proposta aprovada pel Comitè Unitari de Personal de racionalització d'aquest crèdit defensada per CCOO. Posteriorment va acceptar una fòrmula de borsa d'hores complementària plantejada inicialment per UGT i CSIF alternativa als alliberaments institucionals existents fins al moment, el 40% de la qual es distribueix proporcionalment a la representació de cada sindicat i el 60% es destina a les organitzacions sindicals amb membres en les estructures comarcals, intercomarcals, provincials, autonòmiques o nacionals. Aquest acord ha tingut com a contrapartida la renúncia de les seccions sindicals a una subvenció anual que ha quedat reduïda a una petita quantitat per desplaçaments.

Pel que fa a salut laboral, s'incorpora el text existent en l'anterior acord amb els pactes sobre situacions de'ILT aprovats amb anterioritat, de manera que la regulació de les baixes queda integrada en el document. Malgrat els nostres intents de retornar al 100% en el cas de no aplicació del RD 20/2012 en un futur, el govern estableix una causa-efecte entre la reducció de les complementacions i la reducció de l'absentisme i es mostra reticent a incorporar una clàusula de garanties en aquest capítol, de manera que hem ajornat a les disposicions finals algun tipus de regulació.

Per acabar, s'ha adoptat un acord en matèria de segona activitat que permetrà als treballadors/es de l'ajuntament poder canviar de lloc de treball en el cas de patologies relacionades amb el seu estat físic o psíquic que podria suposar el pas a una situació d'incapacitat, també les relacionades amb la protecció de l'embaràs, o bé per raó d'edat.