dimarts, de maig 24, 2022

S’ACORDA LA MODIFICACIÓ DE L’ARTICLE 98 DE L’ACORD DE MATÈRIES COMUNES “AJUTS SOCIALS”


La Mesa General de Negociació celebrada el passat 12 de maig va acordar la modificació de l’art. 98 de l’Acord de Matèries Comunes 2014-2017 (prorrogat). La modificació consisteix en la determinació dels temps de meritació que fins ara es calculaven de l’1 de juny a 31 de maig de l’any següent i això generava una distorsió respecte a l’acreditació d’ingressos que es calculava durant el període d’1 de gener a 31 de desembre de l’any anterior.

Amb la nova modificació, tant el període de meritació com l’acreditació d’ingressos de l’ IRPF als efectes de càlcul, així com també les justificacions de les despeses, es referiran a l’any anterior al qual s’aboni la paga. Pel tràmit, únicament caldrà presentar una declaració responsable amb la relació de despeses i aleatòriament i per sorteig es realitzarà una auditoria interna a vint sol·licitants de l’ajut per tal que aportin la documentació necessària.

CCOO va demanar també el manteniment de les proporcions entre els valors frontera sobre el qual es calcula la paga i els imports fixats a l’Acord, els quals no han experimentat augments els darrers anys per la congelació que fan les successives Lleis de Pressupostos Generals de l’Estat dels imports socials recollits als convenis. Aquesta congelació, a la pràctica, suposa una pèrdua del valor de les quantitats acordades l’any 2014 que van absorbir tots els ajuts vigents fins el moment, incloent els premis per antiguitat.

La nova regulació, permetrà un tràmit més àgil dels ajuts i clarifica una qüestió que no s’havia pogut tancar malgrat anteriors pronunciaments de la Comissió Mixta d’Interpretació i Seguiment de l’Acord de Matèries Comunes.